[...] Poznańskiego. Czy każdy z nas, kto zdecydował, że pływanie, kolarstwo, bieg a w przypadkach większego szaleństwa triathlon, będzie nieodłącznym kompanem w jego życiu ma się czego obawiać? Jaka jest skala tego problemu lub bardziej precyzyjnie: jakie jest ryzyko wystąpienia SCD u osób uprawiających sporty wytrzymałościowe? Czy możemy coś zrobić, [...]
[...] wysokie stężenie w organizmie stanowi sygnał informujący o konieczności wydzielenia hormonu wzrostu. Tę informację znajdziecie w każdym fachowym podręczniku fizjologii . Dlaczego tak się dzieje? Gdy gwałtownie wzrasta stężenie tego aminokwasu we krwi, mózg traktuje to jako sygnał toczącego organizm katabolizmu. Wysokie stężenie argininy organizm [...]
[...] wyleczyć należy jeść tylko srowe warzywa lub głodówkę zrobić ========================================================== WPŁYW ZAKWASZANIA NA STAN ZDROWIA ORGANIZMU Dlaczego zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest tak bardzo ważne? Temat jest tak ważny i tak ciągle niedoceniany, że poświęcimy mu wyjątkowo dużo uwagi. Nawet nauka [...]
[...] leczenie niektórych schorzeń zakaźno-alergicznych, np. reumatyzmu. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem przedawkowania witaminy C jest zwiększona krzepliwość krwi, na skutek, czego powstają skrzepliny. Zbyt duże ilości witaminy C podrażniają błonę śluzową układu żołądkowo-jelitowego, z czym wiążą się mdłości, wymioty, zgaga, biegunki. Olbrzymia [...]
[...] z uzywanych przez nas tluszcy zawiera spore ilosci omega-6, i malo osob na to zwraca uwage. Odpowiednim stosunkiem omega 3 do omega 6 powinny szacofac na ok 1:4-6 . 3. Dlaczego sacharoza nie ma właściwości redukujących? Cukier-sacharoza-(glukoza+fruktoza) to jeden z najgorszych wystepujacych produktow spozywczych nie na darmo nazywany jest [...]
niedotlenienie może wystąpić na wskutek zwężenia naczyń krwionośnych spowodowane np miażdżyca -a to już chyba powinieneś wiedzieć od czego powstaje do czego prowadzi niedotlenienie mózgu ,również chyba nie trzeba tłumaczyć a życie, tak jest sztuką wyboru jednak mając naście lat,człowiek myśli że jest nieśmiertelny i cały świat należy do niego [...]
[...] zacząć od tego, że aby ogólnie cieszyć się zdrowiem musimy trzymać się triady Hipokratesa, która mówi, że zdrowie = odżywianie + wysiłek fizyczny + geny... Tak więc łykanie czegokolwiek, robiąc sobie źle lub nie w pełni dobrze innymi czynnikami za dużo nam nie da Przynajmniej na razie, nobla nikt za cudowną tabletkę na zdrowie nie dostał A [...]
[...] zębów..." "Wśród Amerykanek, które spożywają mnóstwo rozmaitych pasteryzowanych przetworów mlecznych, odsetek zachorowań na osteoporozę jest największy na świecie, z czego jasno wynika, że przetworzone w ten sposób mleko nie zapewnia dostatecznej ilości wapnia..." Michael A.Schmidt, Leon H.Smidt, Keith W.Sehnert - "Ominąć antybiotyki" [...]
[...] Bez niego wiele ważnych procesów, które nieustannie zachodzą w naszym organizmie, nie przebiegałoby prawidłowo. Więcej nawet, jest to substancja niezbędna do życia. Do czego jest nam potrzebny Wszyscy go mamy, i to nie bez powodu. Jest on bardzo ważnym składnikiem prawie wszystkich komórek naszego ciała.Uczestniczy w budowie błon [...]
Prace tą pisałem jakiś czas temu do szkoły na przedmiot teoria i metodyka i pomyślałem , że może sie przydać. Uprzedzam, że nie jest tu nic odkrywczego, dodatkowo jest tutaj fragment słów i fragment artykułu Darka Szukały. Jeżeli modowie , tego działu uznają , że nie pasuje niech przesniosą dla zupełnie zielonych. Mam nadzieje, że sie przyda. [...]
[...] Najczęściej spotykane w żywności kwasy nasycone to palmitynowy, stearynowy i masłowy. Okazało się, że kwasy nasycone, po wydzieleniu z zasobnego w nie produktu spożywczego, są substancjami stałymi i takich też właściwości nabiera tłuszcz, w którym tych kwasów jest dużo. Stosunkowo dużo kwasów nasyconych zawierają tłuszcze pochodzenia [...]
[...] i dzięki temu dłużej zachować sprawność zarówno fizyczną, jak i umysłową. Wielu naukowców dowodzi, że organizm ludzki jest przystosowany do osiągnięcia 110-120 lat życia. Dlaczego jednak tak niewielu osobom udaje się dożyć sędziwego wieku? Wynika to z błędów popełnianych przez człowieka już w młodości, a dotyczących m.in. złego odżywiania. Nawet [...]
[...] czynnymi, co znaczy, że ich roztwory skręcają płaszczyznę polaryzacji światła spolaryzowanego. Skręcalność właściwa roztworów niektórych z nich zmienia się w czasie, czego przyczyną jest, między innymi, mutarotacja. Mutarotacja jest związana ze zmianą konfiguracji na glikozydowyin atomie węgla. Jest katalizowana zarówno zasadami, jak i [...]
[...] mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie powoli. I to prawdopodobnie sprawia, że Ache i Kitawańczycy nie mają trądziku. Dlaczego? Po kolei. Dieta bogata w produkty przetworzone, jak chipsy, krakersy, słodycze, pieczywo czy makaron z białej mąki, powoduje szybki wzrost stężenia nie tylko glukozy i [...]
[...] leczenie niektórych schorzeń zakaźno-alergicznych, np. reumatyzmu. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem przedawkowania witaminy C jest zwiększona krzepliwość krwi, na skutek, czego powstają skrzepliny. Zbyt duże ilości witaminy C podrażniają błonę śluzową układu żołądkowo-jelitowego, z czym wiążą się mdłości, wymioty, zgaga, biegunki. Olbrzymia [...]
[...] filtry, na których zatrzymują się rzucane przez dzieci do muszli przedmioty, oraz wszelkie nie rozpuszczone sokami żołądkowymi substancje. Mój rozmówca pokazał mi stertę czegoś, co nazwał witaminami i minerałami. Zapytałem go skąd on wie, że to witaminy. Odpowiedział mi, że są na nich napisy np. multiwitamina. Tak więc, mamy namacalny dowód [...]
[...] czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, proteiny i węglowodany. Diety białkowe nie są odpowiednie dla sportowców Skuteczność diet wysokobiałkowych Dlaczego dieta Dukana stanowi zagrożenie, nie rozwiązanie? Dieta Dukana a kwasica metaboliczna Dieta Dukana niszczy mięśnie i gwarantuje efekt jojo Dlatego diety 1200 kcal [...]
[...] mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] niż estradiol. Efekty: retencja wody, obrzęki (szczególnie u osób w średnim wieku), uwaga: zjawisko o wiele bardziej nasilone u mężczyzn w wieku powyżej 60 lat! Dlaczego pojawiają się skutki uboczne? Androstendion => CYP 19 => estron Testosteron => CYP19 => estradiol (E2) Z testosteronu powstaje m.in. estradiol (proces [...]